Οι γάτες λατρεύουν την ύπαιθρο και μπορεί να είναι λυπηρό να τη βλέπετε να κοιτάζει με λαχτάρα έξω από το παράθυρο και να δυσανασχετείτε να τη βγάλετε βόλτα με τον φόβο μην το σκάσει, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων δε διαθέτουν αυλή.
Αν εκπαιδευτεί σωστά, η γάτα σας μπορεί να περπατήσει με λουρί, ωστόσο δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Η Nine Lives Greece, ένα σωματείο που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γατών, δίνει πολύτιμες συμβουλές στο pet-in.gr για τη μεγάλη απόφαση να βγάζετε τη γάτα σας βόλτα με τη χρήση ειδικού οδηγού.
Πριν απαντήσουμε την ερώτηση, να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τη λέξη λουρί, καθώς επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Το πιο ασφαλές και ενδεδειγμένο προϊόν είναι το σαμαράκι (που καλύπτει όλο τον κορμό της γάτας) και όχι ένα απλό περιλαίμιο γύρω από το λαιμό το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο. Πάνω σε ειδική υποδοχή στο σαμαράκι προστίθεται και ο «οδηγός» (λουρί). Επίσης, το λουρί-οδηγός δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται για να τραβάμε τη γάτα και να προσπαθούμε να την κατευθύνουμε εκεί που θέλουμε. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, ήρεμες κινήσεις και να αφήνουμε τη γάτα να κατευθυνθεί εκεί που θέλει. Συνεπώς, μας βοηθάει μόνο ως μέσο ασφαλείας.
Θεωρητικά ναι, μπορούμε να βάλουμε λουρί στη γάτα μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν αρχικά την ιδιοσυγκρασία της και την ανοχή της ως προς το λουρί, αλλά και την ίδια τη βόλτα – καθώς κατά τη διάρκειά της υπάρχει αλλαγή περιβάλλοντος και πληθώρα ερεθισμάτων, όχι ιδιαίτερα ευχάριστων απαραίτητα. Για να γίνει αποδεκτό και πριν γίνει οποιαδήποτε απόπειρα για βόλτα σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα στάδια προσαρμογής.
Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου να προσαρμοστεί;
Μπορούμε σίγουρα να βοηθήσουμε τη γάτα μας να προσαρμοστεί και να το αποδεχτεί, στον βαθμό που η ίδια το επιτρέπει.
Αρχικά το σαμαράκι θα πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρο, σαν ουδέτερο ερέθισμα, ώστε να το επεξεργαστεί η γάτα μας και σιγά σιγά να πάρει τη μυρωδιά του χώρου και τη δική της.
Στη συνέχεια δοκιμάζουμε να της το φορέσουμε για ελάχιστο χρονικό διάστημα (1-2 λεπτά το πολύ) και προσφέρουμε θετική ενίσχυση με υγρή τροφή ή κάποια αγαπημένη λιχουδιά. Σιγά σιγά αυξάνουμε το χρόνο ανά ημέρα με βάση το πόσο το αποδέχεται η γάτα μας και κινείται φυσιολογικά στο χώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσθέτει βάρος και περιορίζει τις κινήσεις, οπότε χρειάζεται υπομονή μέχρι να προσαρμόσει την κίνησή της. Φυσικά, εάν δούμε τη γάτα μας να έχει έντονες αρνητικές αντιδράσεις το αφαιρούμε. Μία συνήθης φυσιολογική αντίδραση είναι το να μένουν εντελώς ακίνητες ή να ξαπλώνουν στο πάτωμα.
Μόλις εδραιωθεί θετική σχέση με το σαμαράκι, προσθέτουμε τον «οδηγό» και ακολουθούμε τα ίδια βήματα όπως και με το σαμαράκι. Ακόμα και όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καλό είναι να κάνουμε κάποιες δοκιμές στην αυλή ή το μπαλκόνι μας εάν είναι προστατευμένα, πριν αποφασίσουμε να βγούμε στο δρόμο, ώστε να εκτιμήσουμε τη συμπεριφορά της.
Σημαντικές συμβουλές για βόλτα με λουρί
Το βασικότερο είναι να σκεφτούμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε με τη γάτα μας. Η χρήση «οδηγού» εάν πρόκειται να βγούμε στο δρόμο δε μας διασφαλίζει σε καμία περίπτωση από τους κινδύνους. Υπάρχει η πιθανότητα η γάτα μας να τρομάξει από ξαφνικούς και έντονους ήχους από κόρνες και φρεναρίσματα μηχανών ή αυτοκινήτων, από δυνατές ομιλίες και φωνές ή από άλλες γάτες ή σκύλους, – ακόμα και να αλληλοτραυματιστούν – με αποτέλεσμα να στρεσαριστεί σε τέτοιο βαθμό που να καταφέρει να βγει από το σαμαράκι και να χαθεί, να τραυματιστεί, ακόμα και να σκοτωθεί.
Η χρήση του οδηγού με σαμαράκι είναι πιο ενδεδειγμένη εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε σε αυλές ή μπαλκόνια είτε ταξιδεύοντας (με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο) ως επιπλέον μέσο ασφάλειας μέσα στο μεταφορέα ή για να μπορέσει σε μεγάλα ταξίδια να βγει από το μεταφορέα, σε προστατευμένο χώρο (π.χ. καμπίνα, αυτοκίνητο) και να μπορούμε να διατηρούμε τον έλεγχο.